katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1629]

Barszczyk czerwony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobry czerwony barszczyk pomimo że nie jest przygotowany na kiszonych buraczkach. To jeden ze sposobów na przygotowanie barszczyku który towarzyszy nam we wigilię i święta.

Barszczyk czerwony Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Barszczyk czerwony

 

Sposób przygotowania:

Barszczyk czerwony
Grzyby zalewamy dość ciepłą wodą na ok 5 minut. Myjemy i wkładamy do garnka razem z przyprawami i zieleniną. Zalewamy ok 2 1/2 litra wody. Gotujemy ok 20 -30 min.

Majeranek,czosnek, sok z cytryny i jabłko zostawiamy na później. Buraki myjemy,zalewamy wodą i gotujemy w osobnym garnku. Po ugotowaniu i przestudzeniu ścieramy na tarce i dodajemy do ugotowanego wywaru.

Dodajemy czosnek i pokrojone jabłko. Zagotowujemy krótko dodajemy majeranek i sok z cytryny.

Odstawiamy na 4-5 godz a można na dłużej. Barszcz przelewamy przez sito, przed podaniem podgrzewamy i doprawiamy do smaku.

Można podawać z uszkami,pierożkami albo z krokietem. 
Barszczyk czerwony
Przygotowany barszczyk czerwony podany z uszkami.