nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Barszczyk z fasolkami i koperkiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przyspieszony barszczyk ukraiński.

Barszczyk z fasolkami i koperkiem.

Składniki:

Barszczyk z fasolkami i koperkiem.

 

  • Na duży garnek:
  • 4 mniejsze buraczki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • po kawałku selera i pora
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 garści mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 ziemniaki
  • 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie
  • 2 kostki rosołowe z zielem angielskim i liściem laurowym
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cebula + 2 łyżki oleju do podsmażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do barszczu
  • 2-3 łyżki barszczu instant
  • maggi, szczypta słodkiej papryki mielonej i pieprz
  • kilka gałązek koperku
  • 3/4 dużego jogurtu naturalnego 0 % do zabielenia (gęstego!)

Sposób przygotowania:

Barszczyk z fasolkami i koperkiem.
1. Przygotowujemy warzywa : buraki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, następnie myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki (buraczki do osobnej miski) 2. Pora kroimy w piórka, a ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. 3. Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy kostki rosołowe, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy. 4. Wrzucamy ziemniaki. Po kilku minutach dodajemy buraki i gotujemy na niezbyt dużym ogniu. Po chwili dodajemy startą włoszczyznę z porem. Mieszamy. Gotujemy kilka minut. 5. Fasolę z puszki odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodę. Mrożoną fasolkę można przełamać na mniejsze kawałki. 6. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy fasolki i gotujemy kilka minut. 7. Dodajemy przecier i posiekany czosnek. Doprawiamy do smaku i dodajemy barszcz instant. Ściągamy z ognia. Zaprawiamy jogurtem naturalnym. 8. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do zupy. 9. Koperek myjemy, otrząsamy z nadmiaru wody i siekamy. Posypujemy nim zupę tuż przed podaniem.