Sposób przygotowania:
Barszczyk z uszkami wg Ilony
Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, następnie robimy w niej zagłębienie, wlewamy bardzo ciepłą wodę, po czym dodajemy sól i olej. Zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy. Ciasto po rozwałkowaniu kroimy w niewielkie kwadraty o boku około 4 cm. Kapustę po umyciu przekładamy do garnka, dodajemy ziele, liść i pieprz. Gotujemy.
Grzyby moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy. Po ugotowaniu bardzo drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Cebulę po posiekaniu szkolimy na oleju i również dodajemy do kapusty. Kapustę w sumie gotuję około 3 godziny. Na koniec ją odparowuję lub odciskam z soku. Farsz powinien być dość suchy. W miarę potrzeby możemy farsz posiekać drobniej.
Na kwadraty ciasta układamy po łyżeczce farszu. Następnie kwadrat składamy na pół na kształt chusteczki. A następnie sklejamy uszka. Uszka następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, buraki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Wodę zagotujemy, dodajemy do niej jarzyny( bez buraków), pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie.
Po około pół godziny gotowania dodajemy pokrojone buraczki, dalej gotujemy. Następnie odcedzamy barszczyk, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, dodajemy ocet. Jeśli ktoś lubi można dodać cukier, majeranek. Podajemy z uszkami.
Grzyby moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy. Po ugotowaniu bardzo drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Cebulę po posiekaniu szkolimy na oleju i również dodajemy do kapusty. Kapustę w sumie gotuję około 3 godziny. Na koniec ją odparowuję lub odciskam z soku. Farsz powinien być dość suchy. W miarę potrzeby możemy farsz posiekać drobniej.
Na kwadraty ciasta układamy po łyżeczce farszu. Następnie kwadrat składamy na pół na kształt chusteczki. A następnie sklejamy uszka. Uszka następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, buraki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Wodę zagotujemy, dodajemy do niej jarzyny( bez buraków), pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie.
Po około pół godziny gotowania dodajemy pokrojone buraczki, dalej gotujemy. Następnie odcedzamy barszczyk, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, dodajemy ocet. Jeśli ktoś lubi można dodać cukier, majeranek. Podajemy z uszkami.
edytaha
Ilonar2301
Nie wyobrażam sobie np. Wigilii bez domowych uszek. Nie ważne, że trzeba pół dnia je lepić, ale dla tego smaku warto :)