czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Bawole oczy wg Anety

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto dostałam od koleżanki Anety,a ona wykopała znów z jakiegoś czasopisma!

Bawole oczy wg Anety

Składniki:

Bawole oczy wg Anety

 

  • Składniki
  • Ciasto kruche:

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 20 dkg masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • słoik powideł śliwkowych
  • 32 wiśnie z konfitury
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

 

  • Ciasto biszkoptowe:

 

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Masa:

 

 

  • Do dekoracji:

 

  • gotowa polewa czekoladowa
  • kilka wiśni z konfitury

Sposób przygotowania:

Bawole oczy wg Anety
Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem,posiekać z masłem,dodać rozmieszane żółtka,zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części.Jedna rozwałkować na placek i wyłożyć nim przygotowaną formę.Posmarować powidłami.Drugą część zagnieść z kakao,uformować kulki,do każdej włożyć jedną wiśnie ,kulki ułożyć na placku posmarowanym powidłami.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C.Piec ok.30 minut . Jajka wybić ,oddzielając białka od żółtek .Białka ubić z solą na sztywną pianę .Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę ,delikatnie ( łyżką) połączyć z pianą i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia takiej samej formy jak było pieczone ciasto kruche i wstawić do piekarnika na ok.30 minut nagrzanego do temperatury 180 o C. Z mleka odlać 3/4 szklanki ,wymieszać z sypkim budyniem i cukrem.W rondlu zagotować resztę mleka , wlać budyń i gotować mieszając aż zacznie gęstnieć. Masło utrzeć na puszystą masę,a potem ucierając dodawać zimny budyń,pod koniec wlać sok z cytryny.Masę budyniową rozsmarować na wystudzonym placku z kulkami,przykryć upieczonym biszkoptem.Ciasto docisnąć deseczką ,odstawić w chłodne miejsce. Do dekoracji wykorzystać polewę przygotowana wg przepisu na opakowaniu i na gorąco wymieszaną z wiśniami. Biszkopt wyszedł chyba za wysoki,ponieważ dodałam do niego białka ,które pozostały mi po robieniu ciasta kruchego.Następnym razem zetnę go trochę.