Sposób przygotowania:
Bawole oczy wg Anety
Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem,posiekać z masłem,dodać rozmieszane żółtka,zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części.Jedna rozwałkować na placek i wyłożyć nim przygotowaną formę.Posmarować powidłami.Drugą część zagnieść z kakao,uformować kulki,do każdej włożyć jedną wiśnie ,kulki ułożyć na placku posmarowanym powidłami.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C.Piec ok.30 minut . Jajka wybić ,oddzielając białka od żółtek .Białka ubić z solą na sztywną pianę .Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę ,delikatnie ( łyżką) połączyć z pianą i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia takiej samej formy jak było pieczone ciasto kruche i wstawić do piekarnika na ok.30 minut nagrzanego do temperatury 180 o C. Z mleka odlać 3/4 szklanki ,wymieszać z sypkim budyniem i cukrem.W rondlu zagotować resztę mleka , wlać budyń i gotować mieszając aż zacznie gęstnieć. Masło utrzeć na puszystą masę,a potem ucierając dodawać zimny budyń,pod koniec wlać sok z cytryny.Masę budyniową rozsmarować na wystudzonym placku z kulkami,przykryć upieczonym biszkoptem.Ciasto docisnąć deseczką ,odstawić w chłodne miejsce. Do dekoracji wykorzystać polewę przygotowana wg przepisu na opakowaniu i na gorąco wymieszaną z wiśniami. Biszkopt wyszedł chyba za wysoki,ponieważ dodałam do niego białka ,które pozostały mi po robieniu ciasta kruchego.Następnym razem zetnę go trochę.
BEEA123
czekoladka145