jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bawole oko-ciasto, które zawsze smakuje

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ciasto pochodzi z zeszytu mojej mamy! Przepis 'stary jak świat", ale zawsze pyszny! Dodatkowo ciasto jest tanie i proste w przygotowaniu!

Bawole oko-ciasto, które zawsze smakuje

Składniki:

Bawole oko-ciasto, które zawsze smakuje

 

  • Blaszka 24x36 cm

 

  • Ciasto kruche:
  • ½ kg mąki tortowej,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 margaryna mleczna,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

 

  • Rodzynki,

 

  • powidło
  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru ,
  • 3 łyżki mąki,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 0,5 litry mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki tortowej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 kostka masła.

 

Sposób przygotowania:

Bawole oko-ciasto, które zawsze smakuje
CIASTO KRUCHE: Mąkę siekamy z margaryną na stolnicy. Dokładamy do nich żółtka, cukier oraz proszek. Zarabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę, a do drugiej dokładamy kakao. Na ciasto kruche, białe wykładamy powidło. A na powidle układamy kulki toczone z ciasta ciemnego. W każdą kulkę w środek wkładamy rodzynkę. Tak przygotowane ciasto pieczemy razem około 40 min w 180˚C. Studzimy. 

BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Puszysta masę mieszamy z mąką i proszkiem. Pieczemy około 15 min w 180˚C. 

MASA BUDYNIOWA: Z mleka, mąki, cukru i żółtek gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch i dokładamy stopniowo budyń. Przełożenie: Ciasto kruche z kulkami kakaowymi, masa, biszkopt, polewa.