Sposób przygotowania:
Bawole oko-ciasto, które zawsze smakuje
CIASTO KRUCHE: Mąkę siekamy z margaryną na stolnicy. Dokładamy do nich żółtka, cukier oraz proszek. Zarabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę, a do drugiej dokładamy kakao. Na ciasto kruche, białe wykładamy powidło. A na powidle układamy kulki toczone z ciasta ciemnego. W każdą kulkę w środek wkładamy rodzynkę. Tak przygotowane ciasto pieczemy razem około 40 min w 180˚C. Studzimy.
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Puszysta masę mieszamy z mąką i proszkiem. Pieczemy około 15 min w 180˚C.
MASA BUDYNIOWA: Z mleka, mąki, cukru i żółtek gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch i dokładamy stopniowo budyń. Przełożenie: Ciasto kruche z kulkami kakaowymi, masa, biszkopt, polewa.
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Puszysta masę mieszamy z mąką i proszkiem. Pieczemy około 15 min w 180˚C.
MASA BUDYNIOWA: Z mleka, mąki, cukru i żółtek gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch i dokładamy stopniowo budyń. Przełożenie: Ciasto kruche z kulkami kakaowymi, masa, biszkopt, polewa.