Sposób przygotowania:
Oko słonia - bananowa rolada
1. Białka ubić z cukrem, dodawać na przemian po jednym żółtku oraz mąkę zmieszaną z proszkiem. Na koniec dodać kakao. Wyłożyć na dużą blachę, natłuszczoną i wyłożoną pergaminem (42x38cm). Piec 20 min w temp. 180st. Ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę i zrolować.2. W 1/3 szkl. mleka rozrobić mąkę. Resztę mleka zagotować, ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrami. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Banany rozgnieść widelcem. Dodawać po łyżce do masy. 3. Wystudzone ciasto odwinąć, posmarować kremem. Na brzegu ciasta ułożyć 2-3 obrane banany i zwinąć roladę. Polać polewą, udekorować.
Mandaryna
Polna
msewka