czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Oko słonia - bananowa rolada

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Doskonała dla wielbicieli bananów. Rolada nie jest mocno słodka, więc zadowoli każdego;)

Oko słonia - bananowa rolada

Składniki:

Oko słonia - bananowa rolada

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej,
  • łyżka kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

 

  • DODATKOWO:
  • 2-3 banany,
  • polewa czekoladowa.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Oko słonia - bananowa rolada
1. Białka ubić z cukrem, dodawać na przemian po jednym żółtku oraz mąkę zmieszaną z proszkiem. Na koniec dodać kakao. Wyłożyć na dużą blachę, natłuszczoną i wyłożoną pergaminem (42x38cm). Piec 20 min w temp. 180st. Ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę i zrolować.2. W 1/3 szkl. mleka rozrobić mąkę. Resztę mleka zagotować, ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrami. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Banany rozgnieść widelcem. Dodawać po łyżce do masy. 3. Wystudzone ciasto odwinąć, posmarować kremem. Na brzegu ciasta ułożyć 2-3 obrane banany i zwinąć roladę. Polać polewą, udekorować.