Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bazyliowe sznycle z udek kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Udka z kurczaka bez kości w bazyliowej marynacie smażone w panierce.

Bazyliowe sznycle z udek kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bazyliowe sznycle z udek kurczaka

 

  • 4 udka z kurczaka (górna część)
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do mięs
  • 4 łyżeczki oleju
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Bazyliowe sznycle z udek kurczaka
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Z mięsa usunąć skórę, tłuszcz, a następnie wyciąć kość. Listki bazylii posiekać. Dodać do niej posiekany czosnek, 4 łyżeczki oleju i przyprawę do mięs (soli nie dodałam, bo ta przyprawa jest dość słona). Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Marynatą pokryć mięso i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie zamarynowane kawałki mięsa obtaczać w bułce tartej. Panierkę dociskać do mięsa. Mięso w panierce kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, po 8-10 minut z obu stron. Następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć płomień, a mięso z obu stron zrumienić.
Bazyliowe sznycle z udek kurczaka
Pozbawione skóry tłuszczu i kości udka z kurczaka.
Bazyliowe sznycle z udek kurczaka
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.
Bazyliowe sznycle z udek kurczaka
Mięso z kurczaka dokładnie pokryte marynatą.
Bazyliowe sznycle z udek kurczaka
Zamarynowane mięso obtoczone w bułce tartej i smażone na oleju.