Sposób przygotowania:
Bazyliowo-pomidorowe bułeczki
Mleko przelewamy do garnka. Delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy cukier, drożdże oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy do podrośnięcia. Między czasie pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kostkę. Wodę delikatnie podgrzewamy. Do podrośniętego rozczyny dokładamy pozostałe składniki ciasta: jajko, wodę, sól, mąkę, olej z pomidorów. Zagniatamy ciasto. Około 15 minut. Powinno odchodzić od ręki. Na koniec dokładamy bazylie oraz pomidory. Mieszamy i całość odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Dzielimy na około 10 części. Z każdej części formujemy bułkę. Gotowe bułki układamy na blaszkę. Możemy delikatnie je naciąć. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem. Pieczemy około 25-30 minut w 180˚C.