jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bazyliowo-pomidorowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Domowe pieczywo nie ma sobie równych.

Bazyliowo-pomidorowe bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bazyliowo-pomidorowe bułeczki

 

  • Składniki na około 10 sztuk:
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki wody,
  • Około1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3-4 łyżki oleju z pomidorów,
  • 120 g suszonych pomidorów z oleju ( po odsączeniu z oleju),
  • Łyżeczka suszonej bazylii,
  • 0,5 kostki drożdży,
  • 2-3 łyżki mleka do posmarowania wierzchu bułeczek

 

Sposób przygotowania:

Bazyliowo-pomidorowe bułeczki
Mleko przelewamy do garnka. Delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy cukier, drożdże oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy do podrośnięcia. Między czasie pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kostkę. Wodę delikatnie podgrzewamy. Do podrośniętego rozczyny dokładamy pozostałe składniki ciasta: jajko, wodę, sól, mąkę, olej z pomidorów. Zagniatamy ciasto. Około 15 minut. Powinno odchodzić od ręki. Na koniec dokładamy bazylie oraz pomidory. Mieszamy i całość odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Dzielimy na około 10 części. Z każdej części formujemy bułkę. Gotowe bułki układamy na blaszkę. Możemy delikatnie je naciąć. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem. Pieczemy około 25-30 minut w 180˚C.
Bazyliowo-pomidorowe bułeczki
Do wyrośniętego rozczynu dokładamy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Bazyliowo-pomidorowe bułeczki
Do wyrobionego ciasta dokładamy pokrojone pomidory oraz bazylię. Mieszamy do połączenia składników.
Bazyliowo-pomidorowe bułeczki
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Goto wyjmujemy na stolnicę i dzielimy na około 10 części.
Bazyliowo-pomidorowe bułeczki
Z wydzielonych części formujemy bułeczki. lekko je nacinamy, smarujemy mlekiem i pieczemy