Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Bezglutenowe ciasto drożdżowe:

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przyszedł czas na zmierzenie się z ciastem drożdżowym bez glutenu. Udało się. Ciasto jest puszyste, miękkie i pięknie rośnie. Polecam.

Bezglutenowe ciasto drożdżowe: Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bezglutenowe ciasto drożdżowe:

Ciasto:

Kruszonka:

Owoce:

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasto drożdżowe:

Przygotowanie zaczynu:

Bezglutenowe ciasto drożdżowe:
Wyrośnięty zaczyn na ciasto drożdżowe z jabłkami

Do miski wkruszyć drożdże, wlać szklankę ciepłego mleka, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mąki kukurydzianej i ostawić zaczyn w ciepłe miejsce na 15 minut.

Przygotowanie składników:

Bezglutenowe ciasto drożdżowe:
Suche składniki na ciasto połączone w jednej misce

W osobnej misce wymieszać mąki, cukier cytrynowy i pozostały cukier. Dodać olej, wyrośnięty zaczyn i resztę ciepłego mleka. Zmiksować na gładką masę.

Wyrastanie ciasta:

Bezglutenowe ciasto drożdżowe:
Ciasto drożdżowe w trakcie wyrastania

Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce w misce przykrytej ściereczką. Po tym czasie ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne pół godziny.

Pieczenie:

Bezglutenowe ciasto drożdżowe:
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką przed upieczeniem

Mąkę migdałową, masło i cukier zagnieść na kruszonkę, jabłka pokroić w plasterki. Ułożyć na wyrośniętym cieście jabłka i posypać kruszonką. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku. Życzę smacznego!