Sposób przygotowania:
Muffinki bezglutenowe z dynią
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni.Formy na 12 minimuffinek wyłożyłam papierowymi papilotkami. Mąki wymieszałam z sodą i przesiałam.Dodałam cukier trzcinowy. Do głębszego naczynia wlałam jogurt naturalny,wbiłam jajka,wlałam olej i dodałam zblendowaną dynię (którą wcześniej upiekłam bez żadnych dodatków ). Banana i jabłko obrałam i pokroiłam w grubą kostkę,polałam sokiem z cytryny.Dodałam do nich żurawinę i pokruszone orzechy włoskie. Zmiksowałam płynne składniki i dodałam sypkie,wymieszałam na wolnych obrotach.Dodałam owoce z orzechami i połączyłam mieszając drewnianą łyżką. Do papilotek nakładałam porcje ciasta do dwóch trzecich wysokości i piekłam ok.25 minut.Studzić na kratce. Można muffiny dowolnie ozdobić lukrem,czekoladą czy oprószyć cukrem pudrem.Jako,że jak wspomniałam w opisie,moje przygotowałam dla trzylatka pominęłam wszelkie polewy,gdyż nie byłam pewna,czy mu posmakują. Same muffinki wyszły pyszne i po 30 sztukach w krótkim czasie pozostało wspomnienie.rodzice i rodzeństwo malucha pomogli mu uporać się ze słodkim małym co nieco. Przyznam,że po raz pierwszy piekłam słodkie wypieki na mąkach bezglutenowych i efekt był na prawdę udany.
Alex_M
msewka
Dziękuję.Faktycznie były smaczne i zdrowe przy okazji.