msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Muffinki bezglutenowe z dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dla osób na diecie bezglutenowej także należy się odrobina słodkości.Kupić można pieczywo,ale takich słodkości bez glutenu nie spotkałam.A że mój trzyletni chrześniak jest na diecie,więc staram się mu ją osłodzić.

Muffinki bezglutenowe z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki bezglutenowe z dynią

 

Sposób przygotowania:

Muffinki bezglutenowe z dynią
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni.Formy na 12 minimuffinek wyłożyłam papierowymi papilotkami. Mąki wymieszałam z sodą i przesiałam.Dodałam cukier trzcinowy. Do głębszego naczynia wlałam jogurt naturalny,wbiłam jajka,wlałam olej i dodałam zblendowaną dynię (którą wcześniej upiekłam bez żadnych dodatków ). Banana i jabłko obrałam i pokroiłam w grubą kostkę,polałam sokiem z cytryny.Dodałam do nich żurawinę i pokruszone orzechy włoskie. Zmiksowałam płynne składniki i dodałam sypkie,wymieszałam na wolnych obrotach.Dodałam owoce z orzechami i połączyłam mieszając drewnianą łyżką. Do papilotek nakładałam porcje ciasta do dwóch trzecich wysokości i piekłam ok.25 minut.Studzić na kratce. Można muffiny dowolnie ozdobić lukrem,czekoladą czy oprószyć cukrem pudrem.Jako,że jak wspomniałam w opisie,moje przygotowałam dla trzylatka pominęłam wszelkie polewy,gdyż nie byłam pewna,czy mu posmakują. Same muffinki wyszły pyszne i po 30 sztukach w krótkim czasie pozostało wspomnienie.rodzice i rodzeństwo malucha pomogli mu uporać się ze słodkim małym co nieco. Przyznam,że po raz pierwszy piekłam słodkie wypieki na mąkach bezglutenowych i efekt był na prawdę udany.
Muffinki bezglutenowe z dynią
Płynne składniki zmiksować na jednolitą masę.
Muffinki bezglutenowe z dynią
owoce pokroić i skropić sokiem z cytryny,orzechy rozdrobnić
Muffinki bezglutenowe z dynią
Do składników płynnych wsypać składniki suche i wymieszać,dodać owoce
Muffinki bezglutenowe z dynią
Przygotowanym ciastem napełnić papilotki i upiec.