Sposób przygotowania:
Beznadzienne pomarańczowe pączki
Przygotowanie zaczynu drożdżowego: Do kubka rozkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz szczyptę soli i całość zalewamy 100ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Mieszamy chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aż na wierzchu pojawi się "piana".
Przygotowanie ciasta: Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy cukier i cukier waniliowy i roztrzepujemy je mikserem. W międzyczasie sparzamy pomarańczę wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę, z połowy dodatkowo wyciskamy sok. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozbełtane jajka, dodajemy zaczyn drożdżowy oraz skórkę, sok i aromat pomarańczowy, a także wódkę. Masło wraz z mlekiem podgrzewamy lekko i dolewamy do ciasta.
Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy je ściereczką bawełnianą i pozostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i szklanką (średnica 6 cm) wycinamy kółka. Wycięte kółka pozostawiamy jeszcze na kilkanaście minut na podsypanej mąką stolnicy aby jeszcze troszkę podrosły. W garnuszku roztapiamy dwie kostki smalcu. Partiami wrzucamy pączki na rozgrzany olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Pączki wyciągamy na papierowy ręczniczek aby osączyć je z tłuszczu.
Przygotowanie polewy czekoladowej: Do miseczki wlewamy śmietankę 36% i dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Od razu po przygotowaniu polewy smarujemy za pomocą łyżeczki wszystkie pączki. Możemy je posypać wiórkami kokosowymi, przyozdobić suszoną żurawiną, rodzynkami lub orzechami. Smacznego!
Przygotowanie ciasta: Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy cukier i cukier waniliowy i roztrzepujemy je mikserem. W międzyczasie sparzamy pomarańczę wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę, z połowy dodatkowo wyciskamy sok. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozbełtane jajka, dodajemy zaczyn drożdżowy oraz skórkę, sok i aromat pomarańczowy, a także wódkę. Masło wraz z mlekiem podgrzewamy lekko i dolewamy do ciasta.
Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy je ściereczką bawełnianą i pozostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i szklanką (średnica 6 cm) wycinamy kółka. Wycięte kółka pozostawiamy jeszcze na kilkanaście minut na podsypanej mąką stolnicy aby jeszcze troszkę podrosły. W garnuszku roztapiamy dwie kostki smalcu. Partiami wrzucamy pączki na rozgrzany olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Pączki wyciągamy na papierowy ręczniczek aby osączyć je z tłuszczu.
Przygotowanie polewy czekoladowej: Do miseczki wlewamy śmietankę 36% i dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Od razu po przygotowaniu polewy smarujemy za pomocą łyżeczki wszystkie pączki. Możemy je posypać wiórkami kokosowymi, przyozdobić suszoną żurawiną, rodzynkami lub orzechami. Smacznego!
edytaha
-Natka-
Domyślam się co przeczytałaś Edytko za pierwszym razem. Celowo użyłam takiej nazwy. :)
kołczu
-Natka-
Łiii ... taka gra słów. :)
czekoladka_m
-Natka-
Mimo, że beznadzienne to były smaczne :)
Netka
Twoje sa bardzo fajne:)
-Natka-
Dziękuję bardzo za uznanie. Niezmiernie jest mi miło jeśli komuś podoba się to co zrobiłam. :)