bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Biała kaszanka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowa kaszanka tak naprawdę jest prosta, do jej przygotowania potrzebujemy tyko trochę czasu. Robiłam ją po raz pierwszy, wyszła bardzo smaczna.

Biała kaszanka

Składniki:

Biała kaszanka

 

Sposób przygotowania:

Biała kaszanka
Łopatkę i boczek kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, lekko solimy.

Gotujemy na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie, mięso wyjmujemy z rosołu, pozostawiamy do ostudzenia.

Obydwie kasze wsypujemy do garnka, zalewamy 3 litrami gorącego rosołu, garnek przykrywamy pokrywką, owijamy w koc i pozostawiamy na kilka godzin, kasza powinna być miękka i wchłonąć cały rosół.

Mięso mielimy na sitku o drobnych oczkach, dodajemy do przestudzonej kaszy, wszystko dokładnie wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

Jelita wieprzowe zalewamy ciepłą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, przepłukujemy je pod bieżącą wodą.

Zakładamy na lejek od maszynki, zawiązujemy koniec jelita, zaczynamy napełniać przygotowanym farszem robiąc małe kaszanki. Koniec każdego jelita również związujemy.

W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy, przekładamy przygotowaną kaszankę i parzymy na małym ogniu przez 30 minut. wyjmujemy z wody i układamy na tacy i pozostawiamy do ostudzenia.