Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Biała kiełbasa na świąteczny stół :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Dla miłośników białej kiełbasy ( a i francuskiego ciasta ) .

Biała kiełbasa na świąteczny stół :

Składniki:

Biała kiełbasa na świąteczny stół :

 

  • 4 białe kiełbasy
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • ziarno sezamowe
  • pestki z dyni

 

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa na świąteczny stół :
Można potraktować jako danie obiadowe lub ciepłą przekąskę .

Białe kiełbasy parzyć we wrzątku przez 10 minut ( zagotować wodę – włożyć do niej kiełbasy i trzymać na małym gazie bez gotowania ).Wyjąć by ostygła .Osuszyć ręcznikami kuchennymi .
Ciasto przekroić na 4 części . Boki każdego kawałka naciąć paski .Ułożyć na nim kiełbasy . Ciasto składać tak by tworzyło wokół kiełbasek plecionkę . Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Posypać sezamem i pestkami dyni . Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Piec 25minut na złoto .
Podawać jako ciepłą przekąskę zaraz po upieczeniu ( jak postoi to kiełbasa może puścić sok i ciasto nasiąknie robiąc się wilgotne ) . Doskonale smakują z dodatkiem żurawiny, lub barszczu białego do popicia .
do popicia .
Dobrze jest tak zawijać kiełbaski by pomiędzy paskami ciasta były lekkie luzy by w trakcie pieczenia kiełbasa odparowywała bo jak zawinie się szczelnie to czasem ciasto może miejscami być wilgotne ( ale smaczne mimo to ).