Sposób przygotowania:
Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana
Dobrze związane kiełbaski zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na małym gazie ok. 10 minut. Wyjąć. Zostawić by lekko ostygły **. Obrać cebulę i pokroić w cienkie piórka. Smażyć na rozgrzanym oleju aż będzie złota ( w trakcie smażenia posypać szczyptą cukru by uległ karmelizacji na cebuli ). Rozgarnąć cebulę i włożyć kiełbaski. Dodać masło. Podsmażyć kiełbaski na rumiano z obu stron. Zdjąć kiełbaski z patelni . Wlać śmietankę. Zagotować na małym gazie. Doprawić maggi i pieprzem. Dosypać połowę posiekanej natki pietruszki. Włożyć kiełbaski i chwilę dusić w sosie. Podawać z ziemniakami puree , surówką posypane resztą usiekanej natki pietruszki. * Nie lubię gdy kiełbasa jest tylko sparzona dla tego nie wkładam jej do wrzątku jak to jest w zwyczaju u większości gotujących, a do zimnej wody i doprowadzam do wrzenia. ** Wywar ostudzić i wstawić do lodówki na zrobienie zupy drugiego dnia ( no chyba , że gotujemy od razu).