Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

System jest prosty : wywar z obgotowania kiełbasek mam na zupę , a kiełbaski wyjmuję i opiekam na maśle .

Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana

 

  • 3 białe surowe kiełbasy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 cebula
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu mielonego
  • maggi w płynie
  • woda ( ok. 1/2 litra - zależy jak mocny mam zakwas - jeśli używa się barszczu z torebki to bierzemy tyle na ile jest opakowanie)
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana
Dobrze związane kiełbaski zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na małym gazie ok. 10 minut. Wyjąć. Zostawić by lekko ostygły **. Obrać cebulę i pokroić w cienkie piórka. Smażyć na rozgrzanym oleju aż będzie złota ( w trakcie smażenia posypać szczyptą cukru by uległ karmelizacji na cebuli ). Rozgarnąć cebulę i włożyć kiełbaski. Dodać masło. Podsmażyć kiełbaski na rumiano z obu stron. Zdjąć kiełbaski z patelni . Wlać śmietankę. Zagotować na małym gazie. Doprawić maggi i pieprzem. Dosypać połowę posiekanej natki pietruszki. Włożyć kiełbaski i chwilę dusić w sosie. Podawać z ziemniakami puree , surówką posypane resztą usiekanej natki pietruszki. * Nie lubię gdy kiełbasa jest tylko sparzona dla tego nie wkładam jej do wrzątku jak to jest w zwyczaju u większości gotujących, a do zimnej wody i doprowadzam do wrzenia. ** Wywar ostudzić i wstawić do lodówki na zrobienie zupy drugiego dnia ( no chyba , że gotujemy od razu).
Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana
Białą kiełbasę obgotować w wodzie - wyjąć i ostudzić
Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana
Cebulę obrać i pokroić w piórka - usmażyć na złoto
Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana
Dołożyć do cebuli kiełbaski i usmażyć je na rumiano
Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana
Dolać śmietankę i doprawić maggi i mielonym pieprzem