Sposób przygotowania:
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami
Każdą kiełbaskę nakłułam wykałaczką w kilku miejscach, przełożyłam do naczynia, w którym miała się marynować. Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wymieszałam z olejem, sosem sojowymi i pieprzem. Marynatą pokryłam przygotowane kiełbaski, lekko całość przemieszałam, naczynie zafoliowałam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin. Pieczarki oczyściłam, szybko opłukałam i przekroiłam na połówki. Jeśli pieczarki są małe, można je zostawić w całości, będą ładnie wyglądać. Po tym czasie kiełbaski oczyściłam z zalewy i cebuli, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 155 stopni termo obieg i piekłam do zrumienienia się kiełbaski – około 40 minut, odwracając ją w międzyczasie. Następnie dodałam cebulę razem z zalewą i pieczarki, i ponownie wstawiłam do piekarnika na około 40 minut. Piekłam do momentu, aż sos z pieczarek prawie całkowicie odparował. Kiełbasa jest doskonała zarówno bezpośrednio po upieczeniu, jak i odgrzana na patelni.
alaaa
edytaha
Dziękuję, pieczarki dorzuciłam pod wpływem chwili i okazały się doskonałym dodatkiem :)
MagdaMM
edytaha
Madziu, taka pieczona smakuje zupełnie inaczej niż w barszczu. Nawet moje dzieciątko, które "brzydzi" się mięsa, wcinało z apetytem :)
Netka
edytaha
:)