edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Doskonałe danie dla mięsożerców, nie tylko na Wielkanoc

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami
Każdą kiełbaskę nakłułam wykałaczką w kilku miejscach, przełożyłam do naczynia, w którym miała się marynować. Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wymieszałam z olejem, sosem sojowymi i pieprzem. Marynatą pokryłam przygotowane kiełbaski, lekko całość przemieszałam, naczynie zafoliowałam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin. Pieczarki oczyściłam, szybko opłukałam i przekroiłam na połówki. Jeśli pieczarki są małe, można je zostawić w całości, będą ładnie wyglądać. Po tym czasie kiełbaski oczyściłam z zalewy i cebuli, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 155 stopni termo obieg i piekłam do zrumienienia się kiełbaski – około 40 minut, odwracając ją w międzyczasie. Następnie dodałam cebulę razem z zalewą i pieczarki, i ponownie wstawiłam do piekarnika na około 40 minut. Piekłam do momentu, aż sos z pieczarek prawie całkowicie odparował. Kiełbasa jest doskonała zarówno bezpośrednio po upieczeniu, jak i odgrzana na patelni.
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami
W miseczce wymieszałam składniki na marynatę.
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami
Nakłute wykałaczką kiełbaski przykryłam przygotowaną marynatą.
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami
Kiedy kiełbaska się zrumieni to czas na dołożenie cebuli i pieczarek.
Biała kiełbasa pieczona z pieczarkami
Upieczona kiełbasa bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.