Sposób przygotowania:
Biała kiełbasa z fasolką w pomidorach
Cebulę kroimy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę i razem przesmażamy na maśle. Solimy i pieprzymy. Kiedy lekko się zarumienią podlewamy dwiema łyżkami mleka i mieszamy do jego odparowania. Pomidory sparzamy gorącą woda i obieramy ze skórki. kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Dodajemy troszkę masła, mieszamy rozgniatając cząstki pomidorów żeby puściły soki. Puszkę białej fasolki odsączamy i dodajemy do pomidorów. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami (bazylia i zioła prowansalskie) oraz dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Jeśli sos zrobił się mocno gęsty podlewamy go kapką wody i dodajemy troszkę masła. Kiełbasy wkładamy na patelnię i dusimy z sosem pod przykryciem ok15 min. (od czasu do czasu obracając kiełbasy i mieszając sos). Smacznego.
misia53