Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Biała ryba po syczuańsku (Chiny)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rybę pokroić w 4 cm kostkę. W misce roztrzepać jajo z mąką, winem i łyżką sosu

Biała ryba po syczuańsku (Chiny)

Składniki:

Biała ryba po syczuańsku (Chiny)

 

  • 350 g filetów z białej ryby
  • jajo
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • olej roślinny do smażenia
  • 3 ząbki czosnku pokrojony w cieniutkie paseczki
  • 2 cm laski świeżego imbiru, drobro posiekanego
  • cebula, drobro posiekana
  • seler naciowy, posiekany
  • świeża posiekana czerwona chili
  • 3 cebule dymki posiekane
  • łyzeczka octu z wina ryżowego
  • 1/2 łyzeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
  • 175 ml wywaru z ryby
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • kwiatki chili lub listki selera do przybrania

Sposób przygotowania:

Biała ryba po syczuańsku (Chiny)
Rybę pokroić w 4 cm kostkę. W misce roztrzepać jajo z mąką, winem i łyżką sosu sojowego, tworząc gładkie ciasto. Kawałki ryby zanurzyć w cieście. Do rozgrzanego woka wlać olej, podgrzewać, aż prawie się przypali. Zmniejszyć ogień i smażyć rybę partiami przez 2-3 minuty na złoty kolor. Osuszyć na ręczniku papierowym i odstawić. Wylać z woka prawie cały olej, zostawić 1 łyżkę i postawić z powrotem na ogień. Dodać czosnek, imbir, cebule, seler, chili, dymke i smażyć, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Dodać resztę sosu sojowego i ocet; wymieszać. Dodać pieprz syczuański, wywar z ryby i cukier. Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą, tworząc gładką pastę i dodac do wywaru. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając przez 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Wrzucić rybe do woka i podgrzewać 1-2 minut. Przełożyc na gorący półmisek.

Tagi:

ryba ryby sosy