Sposób przygotowania:
Biała ryba po syczuańsku (Chiny)
Rybę pokroić w 4 cm kostkę. W misce roztrzepać jajo z mąką, winem i łyżką sosu sojowego, tworząc gładkie ciasto. Kawałki ryby zanurzyć w cieście. Do rozgrzanego woka wlać olej, podgrzewać, aż prawie się przypali. Zmniejszyć ogień i smażyć rybę partiami przez 2-3 minuty na złoty kolor. Osuszyć na ręczniku papierowym i odstawić. Wylać z woka prawie cały olej, zostawić 1 łyżkę i postawić z powrotem na ogień. Dodać czosnek, imbir, cebule, seler, chili, dymke i smażyć, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Dodać resztę sosu sojowego i ocet; wymieszać. Dodać pieprz syczuański, wywar z ryby i cukier. Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą, tworząc gładką pastę i dodac do wywaru. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając przez 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Wrzucić rybe do woka i podgrzewać 1-2 minut. Przełożyc na gorący półmisek.
Gość