Sposób przygotowania:
Babka Amsterdamska
Przepis w pierwszym momencie wyglada na trudny i pracochlonny, ale jesli macie juz jakies doswiadczenie z ciastami drozdzowymi to wykonanie pojdzie jak po masle:) Drozdze wymieszac z 1/2 szklanki cieplego mleka i 1 lyzeczka cukru. Make wsypac do miski, zrobic na srodku dolek, wlac rozpuszczone drozdze, posypac odrobina maki i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na 15 min. Po tym czasie dodac zoltka ubite z reszta cukru, pozostale mleko , szczypte soli, aromat maslany i roztopione i ostudzone maslo. Wyrobic i odstawic na ok. 60 min. w cieple miejsce. Skladniki na nadzienie orzechowe wymieszac. Tak samo postapic z nadzieniem cynamonowym. Wyrosniete ciasto odgazowac, czyli jeszcze raz krotko wyrobic i podzielic na 24 czesci. Kolejno je rozwalkowac na cienkie podluzne placki. Na kazde 6 kawalkow nalozyc do polowy jeden rodzaj nadzienia i przykryc nieposmarowana polowka (zdjecia na forum). Tak przygotowane kawalki ciasta ukladac na wzor dachowek w formie do babek, obficie posmarowanej maslem. Odstawic do wyrosniecia. Piec ok. 50 min. w temp. 200 stopni(ja po 15 min. gore ciasta przykrylam folia aluminowa). Gorace ciasto smarowac rozpuszczonym maslem i posypac cukrem pudrem.