luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Babka Amsterdamska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepis na babke znalazlam na blogu "Arabeska". Zaraz mnie zachwycil. Troszke odmieniony, zrobiony po mojemu:)

Babka Amsterdamska

Składniki:

Babka Amsterdamska

 

  • Skladniki na ciasto:
  • 500 gram maki pszennej
  • 30 gram swiezych drozdzy
  • 1 szklanka mleka
  • 100 gram masla
  • 100 gram cukru i 2 zoltka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/2 buteleczki aromatu maslanego
  • Nadzienie pierwsze:
  • 70 gram orzechow mielonych
  • 2 lyzki bulki tartej
  • 2 lyzki cukru
  • 1/2 szklanki goracego mleka
  • Nadzienie drugie:
  • 6 lyzeczek dowolnego dzemu (ja dalam wisniowy)
  • Nadzienie trzecie:
  • 100 gram rodzynek
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • 2 lyzki cukru
  • 50 gram stopionego masla
  • Nadzienie czwarte:
  • 6 lyzeczek nutelli
  • Dodatkowo:
  • 3 lyzki masla (stopione)
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Babka Amsterdamska
Przepis w pierwszym momencie wyglada na trudny i pracochlonny, ale jesli macie juz jakies doswiadczenie z ciastami drozdzowymi to wykonanie pojdzie jak po masle:) Drozdze wymieszac z 1/2 szklanki cieplego mleka i 1 lyzeczka cukru. Make wsypac do miski, zrobic na srodku dolek, wlac rozpuszczone drozdze, posypac odrobina maki i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na 15 min. Po tym czasie dodac zoltka ubite z reszta cukru, pozostale mleko , szczypte soli, aromat maslany i roztopione i ostudzone maslo. Wyrobic i odstawic na ok. 60 min. w cieple miejsce. Skladniki na nadzienie orzechowe wymieszac. Tak samo postapic z nadzieniem cynamonowym. Wyrosniete ciasto odgazowac, czyli jeszcze raz krotko wyrobic i podzielic na 24 czesci. Kolejno je rozwalkowac na cienkie podluzne placki. Na kazde 6 kawalkow nalozyc do polowy jeden rodzaj nadzienia i przykryc nieposmarowana polowka (zdjecia na forum). Tak przygotowane kawalki ciasta ukladac na wzor dachowek w formie do babek, obficie posmarowanej maslem. Odstawic do wyrosniecia. Piec ok. 50 min. w temp. 200 stopni(ja po 15 min. gore ciasta przykrylam folia aluminowa). Gorace ciasto smarowac rozpuszczonym maslem i posypac cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto tarta mak