lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Biały puch z wiórkami kokosowymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto łatwe i nadaje się na różne Komunie po urodziny czy święto .

Biały puch z wiórkami kokosowymi

Składniki:

Biały puch z wiórkami kokosowymi

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 6 łyżek maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier 150 gram
  • Krem:
  • 1 l śmietany 30%
  • 2 białe czekolady
  • ,2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 8 łyżek mleka.
  • dżem brzoskwiniowy do posmarowania biszkopta 200 gram

Sposób przygotowania:

Biały puch z wiórkami kokosowymi
Biszkopt Jaja ubijamy z cukrem na puch dodajemy dwie mąki z proszkiem do pieczenia przesiane wcześniej mieszamy . Przelewamy ciasto do prostokątnej formy standardowej wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Biszkopt pieczemy 25 minut w 170 stopniach Krem : Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy smietan fiksy aby było gęściejsze .W garnuszku rozpuszczamy 1.1/2 tabliczki białej czekolady w mleku dodajemy do nie wiórka kokosowe kiedy lekko przestygnie dodajemy do śmietany.Ostudzony biszkopt kroimy w poprzek aby powstały dwa placki. smarujemy dżemem i kładziemy krem śmietanowy . Przykrywamy drugim plackiem kładziemy krem i te pół tabliczki czekolady białej co nam zostało ścieramy na wiórka na dużych oczkach mieszamy z 3 łyżkami wiórków kokosowych i posypujemy na wierz na biszkopt na śmietanowy krem. Wstawiamy do lodówki na godzinę przynajmniej :) Rada jeśli nie masz na czym postawić przyda ci się biały brystol abo biała tekturka ja użyłam tekturki białej na której miałam ciasto .