aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Biedronka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo ładne ciasto w kropeczki jak biedroneczka :)

Biedronka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biedronka

 

  • Ciasto jasne:
  • 1 jajo
  • 1 szkl cukru
  • 25 dag margaryny
  • 3 szkl mąki
  • Ciasto ciemne:
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki kakao
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 szkl śmietany
  • 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 1 łyżce letniej wody
  • Masa:
  • 2 duże budynie na 0,75 l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 litr mleka
  • 1 margaryna
  • Dodatkowo:
  • Biszkopty okrągłe
  • polewa

Sposób przygotowania:

Biedronka
Ciasto jasne: Z podanych składników robimy ciasto. Robimy małe kulki i wkładamy do zamrażarki aby stwardły. Ciasto ciemne: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka miksujemy. Dodajemy kakao, sodę i śmietanę miksujemy. Do ciasta ciemnego ścieramy na dużej tarce ciasto jasne. Pieczemy do godziny w formie 25/36. Chłodny przekrawamy na pół. Masa: Na mleku gotujemy budyń, słodzimy go. Studzimy i łączymy z utartą margaryną. Przełożenie ciasta: Ciasto- połowa masy- biszkopty jeden koło drugiego- reszta masy- ciasto- polewa
Biedronka
Uformowane kulki z ciasta jasnego należy dać do zamrażarki.
Biedronka
Przygotowane ciasto ciemne z podanych wyżej składników.
Biedronka
Do ciasta ciemnego ścieramy ciasto jasne i mieszamy.