Sposób przygotowania:
Biedronkowa rolada w kropeczki
Masa na czerwone kropki: Miękkie masło miksuję z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Następnie dodaję białko z małego jajka lub pół białka z dużego jajka i dalej miksuję. Pod koniec miksowania dodaję mąkę i znów miksuję. Na samym końcu dodaję trochę czerwonego barwnika. Czerwoną (różową) masę przekładam do strunowego woreczka foliowego i formuję kropki na blachę wyłożonej folią aluminiową. Wstawiam blachę z kropkami do lodówki na 10 minut. Biszkopt: Białka ubijam na sztywno z cukrem, następnie dodaję przesianą mąkę, proszek, a także wodę, żółtka i cukier waniliowy, dokładnie mieszam. Przekładam ciasto na blaszkę i wyrównuję. Piekę ok. 17 minut w 200°C. Gorącą roladę przekładam ostrożnie na lnianą ściereczkę, zdejmuję folię aluminiową, układam wzorem do zewnątrz i zwijam jak roladę. W takiej pozycji pozostawiam do ostudzenia. Krem: Śmietanę miksuję z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szkl. gorącej wody i odstawiam do ostygnięcia. Do bitej śmietany dodaję wiśniowy dżem i mieszam. Do różowej masy dodaję powoli ostudzoną żelatynę ciągle mieszając Masę wykładam na ostudzony biszkopt i zawijam roladę. Wstawiam do lodówki na całą noc.
Netka
mela25
cris
smakosz 1988
taa szczególnie ta biedronka przy kursorze na gotujmy.pl hehe..a tak poważnie biorę kochana Twój przepis do ulubionych i na pewno go wykorzystam w czerwcu na swoim ślubie.Gratuluje
mycha
mycha
Bardzo się cieszę:) Gratulacje z okazji ślubu i dużo szczęścia oraz miłości na nowej drodze życia:* pozdrawiam ciepło
evita0007
marietta