mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Biedronkowa rolada w kropeczki

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Taka rolada przypadnie do gustu z pewnością najmłodszym, ale nie tylko:)

Biedronkowa rolada w kropeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biedronkowa rolada w kropeczki

 

  • Masa na kropki:
  • 45 g masła
  • 45 g mąki pszennej
  • 45 g cukru pudru
  • 1 białko z małego jajka
  • szczypta czerwonego barwnika spożywczego

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 szkl. zimnej wody

 

  • Krem:
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 słoiczka dżemu wiśniowego
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

Biedronkowa rolada w kropeczki
Masa na czerwone kropki: Miękkie masło miksuję z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Następnie dodaję białko z małego jajka lub pół białka z dużego jajka i dalej miksuję. Pod koniec miksowania dodaję mąkę i znów miksuję. Na samym końcu dodaję trochę czerwonego barwnika. Czerwoną (różową) masę przekładam do strunowego woreczka foliowego i formuję kropki na blachę wyłożonej folią aluminiową. Wstawiam blachę z kropkami do lodówki na 10 minut. Biszkopt: Białka ubijam na sztywno z cukrem, następnie dodaję przesianą mąkę, proszek, a także wodę, żółtka i cukier waniliowy, dokładnie mieszam. Przekładam ciasto na blaszkę i wyrównuję. Piekę ok. 17 minut w 200°C. Gorącą roladę przekładam ostrożnie na lnianą ściereczkę, zdejmuję folię aluminiową, układam wzorem do zewnątrz i zwijam jak roladę. W takiej pozycji pozostawiam do ostudzenia. Krem: Śmietanę miksuję z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szkl. gorącej wody i odstawiam do ostygnięcia. Do bitej śmietany dodaję wiśniowy dżem i mieszam. Do różowej masy dodaję powoli ostudzoną żelatynę ciągle mieszając Masę wykładam na ostudzony biszkopt i zawijam roladę. Wstawiam do lodówki na całą noc.
Biedronkowa rolada w kropeczki
W miseczce miksuję masło, mąkę, cukier puder, białko, dodaję barwnik
Biedronkowa rolada w kropeczki
Na blachę wyłożoną folią wyciskam kropki różowe
Biedronkowa rolada w kropeczki
Gorący biszkopt z kropkami zawijam ze ściereczką jak roladę
Biedronkowa rolada w kropeczki
Ostudzony biszkopt napełniam kremem ze śmietany i dżemu, zawijam