Sposób przygotowania:
bigos
Biała kapustę poszatkować i włożyć do garnka , dać połowę ziela i 3-4 listki laurowe . Na to kapusta kiszona i reszta liści i ziela , posolić , gotować do miękkości i odcedzić . W międzyczasie upiec mięso doprawiając według uznania , ugotować suszone grzyby . Upieczone mięso i grzyby pokroić w kostkę , wrzucić do ugotowanej kapusty , wlać sos z mięsa . Kiełbasę i pieczarki pokroić w półplasterki , podsmażyć na margarynie , wrzucić do kapusty . Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 l gorącej wody i również wlać . Dodać przeciery i przyprawy , dokładnie wymieszać . Bigos powinien być trochę "mokry" i dość pikantny , jednak nie przyprawiać odrazu na ostro . Bigos "przegryza" i najlepiej poczekać do następnego dnia i wtedy ewentualnie jeszcze doprawić .