bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

potrawa która im starsza , tym lepsza......

bigos

Składniki:

bigos

 

  • 1 , 1/2 kg białej kapusty
  • 3 kg kiszonej kapusty
  • 1 , 1/2 kg łopatki
  • 70 dag cienkiej kiełbasy (zwyczajna)
  • 25 dag pieczarek
  • 5 - 6 grzybków suszonych
  • kostka bulionu (dowolny)
  • 3 słoiczki przecieru pomidorowego (pudliszki)
  • kilka liści laurowych , około 10 ziaren ziela angielskiego
  • sól , pieprz , vegeta , pieprz kajeński , papryka ostra

Sposób przygotowania:

bigos
Biała kapustę poszatkować i włożyć do garnka , dać połowę ziela i 3-4 listki laurowe . Na to kapusta kiszona i reszta liści i ziela , posolić , gotować do miękkości i odcedzić . W międzyczasie upiec mięso doprawiając według uznania , ugotować suszone grzyby . Upieczone mięso i grzyby pokroić w kostkę , wrzucić do ugotowanej kapusty , wlać sos z mięsa . Kiełbasę i pieczarki pokroić w półplasterki , podsmażyć na margarynie , wrzucić do kapusty . Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 l gorącej wody i również wlać . Dodać przeciery i przyprawy , dokładnie wymieszać . Bigos powinien być trochę "mokry" i dość pikantny , jednak nie przyprawiać odrazu na ostro . Bigos "przegryza" i najlepiej poczekać do następnego dnia i wtedy ewentualnie jeszcze doprawić .