eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Bigos Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne,sycące danie jednogarnkowe.

Bigos Eli

Składniki:

Bigos Eli

 

  • 1i1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kapusta biała
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • olej
  • 1 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego"Pudliszki
  • sól,pieprz,przyprawy do mięsa(według uznania)
  • liście laurowe,ziele angielskie(według uznania)
  • kilka grzybków suszonych(wcześniej zamoczyć)
  • magaryna i mąka do zasmażki(nie koniecznie)

Sposób przygotowania:

Bigos Eli
Łopatkę obsmażyć na oleju ze wszystkich stron,dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek,przyprawić solą,pieprzem,przyprawami do mięsa,podlać wodą i dusić do miękkości.Gotowe mięso pokroić w kostkę.Kiełbasę pokrojoną w kostkę przesmażyć w sosie pozostałym z mięsa.Kapustę kiszoną gotować razem z boczkiem wędzonym,zielem angielskim,liściem laurowym i pokrojonymi grzybami.Miękki boczek wyjąć z kapusty i pokroić w kostkę.Poszatkowaną białą kapustę gotować osobno na półmiękko,odlać. Obydwie kapusty połączyć,dodać mięso,kiełbasę z sosem,boczek,koncentrat pomidorowy,wymieszać i dalej gotować.Gdy wszystko się już przegryzie przyprawić do smaku.Gdy jest zbyt rzadki mozna dodać trochę zasmażki.
Smacznego!