Sposób przygotowania:
Bigos Eli wg mamyprzygotowanie mięsa
Mięso opłukać i osuszyć. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Do mięsa dodać cebulę, czosnek i smażyć jeszcze razem aż cebula się lekko zrumieni.
Dodać 10 ziarenek ziela angielskiego, 6 liści laurowych, przyprawę do grilla, paprykę, sól i pieprz do smaku. Całość podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie.
Gotowe mięso wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę.
przygotowanie boczku
Do garnka włożyć połowę kapusty kiszonej, boczek i resztę kapusty.
Dodać 6 liści laurowych,10 ziarenek ziela angielskiego,zalać wodą i gotować na małym ogniu aż kapusta będzie pół miękka.
Ugotowany boczek wyjąć z kapusty, ostudzić i pokroić w kostkę.
przygotowanie kiełbasy
Kiełbasę obrać z osłonek,pokroić w kostkę,dodać do sosu z duszenia mięsa i przesmażyć.
przygotowanie kapusty
Do bigosu wykorzystuję białą kapustę pozostałą po przyrządzaniu gołąbków.
przygotowanie kapusty
Kapustę pokroić,ugotować na pół miękko. i odcedzić.
przygotowanie bigosu
Do dużej miski wyłożyć obie kapusty,dodać mięso,boczek,kiełbasę z sosem, przyprawy,koncentrat pomidorowy i wymieszać.
Przełożyć bigos do garnków i gotować na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Smacznego!