eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Bigos Eli wg mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tym razem bigos jaki gotowała moja mama. Cała moja rodzinka go uwielbia i muszę go gotować w dużej ilości.

Bigos Eli wg mamy

Składniki:

Bigos Eli wg mamy

kapusta

  • 1.5 kg kapusty kiszonej
  • 4 środki z kapust wykorzystanych do gołąbków

mięso i wędliny

  • 1.5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg surowego boczku wędzonego
  • 1 kg kiełbasy śląskiej

dodatki

Sposób przygotowania:

Bigos Eli wg mamy

przygotowanie mięsa

Bigos Eli wg mamy
Mięso obsmażyć i dusić do miękkości z cebulą,czosnkiem i przyprawami.

Mięso opłukać i osuszyć. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Do mięsa dodać cebulę, czosnek i smażyć jeszcze razem aż cebula się lekko zrumieni.

Dodać 10 ziarenek ziela angielskiego, 6 liści laurowych, przyprawę do grilla, paprykę, sól i pieprz do smaku. Całość podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie.

Gotowe mięso wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę.

przygotowanie boczku

Bigos Eli wg mamy
Ugotowany i ostudzony boczek pokroić w kostkę.

Do garnka włożyć połowę kapusty kiszonej, boczek i resztę kapusty.

Dodać 6 liści laurowych,10 ziarenek ziela angielskiego,zalać wodą i gotować na małym ogniu aż kapusta będzie pół miękka.

Ugotowany boczek wyjąć z kapusty, ostudzić i pokroić w kostkę.

przygotowanie kiełbasy

Bigos Eli wg mamy
Z kiełbasy zdjąć osłonki i pokroić ją w kostkę.

Kiełbasę obrać z osłonek,pokroić w kostkę,dodać do sosu z duszenia mięsa i przesmażyć.

przygotowanie kapusty

Bigos Eli wg mamy
Wykorzystałam środki kapusty pozostałe po gołąbkach.

Do bigosu wykorzystuję białą kapustę pozostałą po przyrządzaniu gołąbków.

przygotowanie kapusty

Bigos Eli wg mamy
Pokrojoną i ugotowaną na pół miękko kapustę odcedzić.

Kapustę pokroić,ugotować na pół miękko. i odcedzić.

przygotowanie bigosu

Bigos Eli wg mamy

Do dużej miski wyłożyć obie kapusty,dodać mięso,boczek,kiełbasę z sosem, przyprawy,koncentrat pomidorowy i wymieszać.

Przełożyć bigos do garnków i gotować na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Smacznego!