eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1345]

Pijany bigos Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pijany bigos tylko dla dorosłych. Do bigosu dodałam dużo wytrawnego wina i wyszedł pyszny. Goście bardzo chwalili.

Pijany bigos Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pijany bigos Eli

 

  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg kapusty białej
  • 1.5 kg surowej szynki wieprzowej
  • 1.2 kg wędzonego wysokiego żeberka
  • 1.5 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 10 listków laurowych
  • 20 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 cebule
  • 1 duża główka czosnku
  • 2 łyżki pikantnej przyprawy do grilla
  • sól
  • pieprz
  • 600 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml oleju

Sposób przygotowania:

Pijany bigos Eli
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebule obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W brytfance rozgrzać olej,włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Do mięsa dodać cebulę,czosnek 5 listków laurowych,10 ziarenek ziela angielskiego i jeszcze razem smażyć aż cebula się zeszkli. Mięso podlać wodą,dodać przyprawę do grilla,paprykę,sól,pieprz i dusić do miękkości. Co jakiś czas mięso podlewać wodą. Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej. Po wyjęciu z lodówki lepiej się kroi.Białą kapustę poszatkować,włożyć do dużego garnka,posolić,zalać wodą,ugotować na pół miękko i odcedzić. Kapustę kiszoną włożyć do dużego garnka,dodać wędzone żeberko,5 listków laurowych,10 ziarenek ziela angielskiego,zalać wodą i gotować na małym ogniu. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Podgotowane żeberko wyjąć z kapusty i usunąć kości. Mięso z żeberka pokroić w kostkę. Mięso wyjąć z lodówki i pokroić w kostkę. Do sosu z mięsa dodać pokrojoną kiełbasę i przesmażyć. Do bardzo dużej miski włożyć kapustę kiszoną i białą,kiełbasę z sosem,wędzone żeberko,mięso i wymieszać. Bigos przełożyć do garnków,wlać wino,gotować na małym ogniu przez 40 minut i ostudzić. Na drugi dzień bigos znowu gotować przez 40 minut na małym ogniu. Na trzeci dzień gotować na małym ogniu przez 30 minut. Smacznego!
Pijany bigos Eli
Białą kapustę poszatkować,włożyć do dużego garnka,posolić,zalać wodą,ugotować na pół miękko i odcedzić.
Pijany bigos Eli
Podgotowane żeberko wyjąć z kapusty i usunąć kości. Mięso z żeberka pokroić w kostkę.
Pijany bigos Eli
Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Do sosu z mięsa dodać pokrojoną kiełbasę i przesmażyć.
Pijany bigos Eli
Mięso wyjąć z lodówki i pokroić w kostkę.