beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Bigos kawalerski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Bigos kawalerski

Składniki:

Bigos kawalerski

 

  • 2  kg kapusty kiszonej,
  • 1  kg kapusty słodkiej,
  • 70 gad mięsa wieprzowego,
  • 70 dag mięsa wołowego,
  • 20 dag boczku,
  • 2  cebule,
  • 20 dag kiełbasy,
  • 1  łyżka mąki,
  • 2  łyżki przecieru pomidorowego,
  • pół szklanki wytrawnego wina czerwonego,
  • grzyby suszone,
  • sól, pieprz,
  • jałowiec,
  • papryka czerwona

Sposób przygotowania:

Bigos kawalerski
Kiszoną kapustę poszatkować i  ugotować, natomiast słodką oddzielnie umyć, poszatkować i  również ugotować. Oba rodzaje mięsa pokroić w  kostkę i  usmażyć. Całość wymieszać, dodać przecier pomidorowy, grzybki, przyprawy i  czerwone wino. Przygotować zasmażkę z  mąki, dodając ją do bigosu. Bigos doprawić do smaku, podawać z  chlebem.