olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Bigos pikantny z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bigos w wersji pikantnej, z cebulą, czosnkiem, ostrą papryką oraz pieprzem duszony w bulionie drobiowym.

Bigos pikantny z czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos pikantny z czosnkiem

 

  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 3 marchewki
  • 2 kiełbasy podwawelskie
  • 4 cebule
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 300 gram pieczarek
  • 2 główki czosnku
  • 1 opakowanie koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • ½ główki kapusty białej

 

Sposób przygotowania:

Bigos pikantny z czosnkiem
Kiełbasę podwawelską kroję w półplasterki. Cebulę obieram i kroję. Kiełbasę podwawelską podsmażam z połową pokrojonej cebuli. Pokrojone w ćwiartki pieczarki podsmażam wraz z pokrojonymi w kostkę ząbkami czosnku i połową cebuli. Kapustę białą myję, a następnie szatkuję, po czym zalewam wrzątkiem i gotuję, do momentu kiedy będzie miękka. Kapustę kiszoną gotuję, następnie łączę ją z kiełbasą podwawelską, pieczarkami, podlewam bulionem drobiowym i duszę na niewielkim ogniu. Kiedy kapusta będzie miękka dodaję paprykę, Vegetę, pieprz i koncentrat, po czym dokładnie mieszam. Następnie bigos nakładam na talerze.
Bigos pikantny z czosnkiem
Kiełbasę podwawelską kroję w półplasterki. Cebulę obieram i kroję. Kiełbasę podwawelską podsmażam z połową pokrojonej cebuli.
Bigos pikantny z czosnkiem
Pokrojone w ćwiartki pieczarki podsmażam wraz z pokrojonymi w kostkę ząbkami czosnku i połową cebuli.
Bigos pikantny z czosnkiem
Kapustę białą myję, a następnie szatkuję, po czym zalewam wrzątkiem i gotuję, do momentu kiedy będzie miękka.
Bigos pikantny z czosnkiem
Kiedy kapusta będzie miękka dodaję paprykę, Vegetę, pieprz i koncentrat, po czym dokładnie mieszam.