Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Bigos podhalański

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bigos podhalański jest najlepszy z baraniną

Bigos podhalański

Składniki:

Bigos podhalański

 

  • 60 dag białej kapusty
  • 35 dag chudej baraniny (lub wieprzowiny)
  • 10 dag kaszy pęcak
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka posiekanego zielonego koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bigos podhalański
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim mięso i cebulę. Dodać opłukaną kaszę. Posolić. Podlać gorącą wodą i dusić do miękkości kaszy i mięsa. (Podczas duszenia w miarę potrzeby podlewać wodą). Kapustę umyć, pozbawić głąba i poszatkować. Zalać osolonym wrzątkiem i gotować do miękkości. Odcedzić. Dodać kaszę, mięso i zeszklony na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek. (Wraz z masłem). Podprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Posypać posiekanym koperkiem.

Tagi:

kasza kasze bigos