marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Bigos warszawski

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Łatwe, smaczne, tanie. Doskonały na obiad.

Bigos warszawski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos warszawski

 

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 45 dag boczku
  • 50 dag kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 listków laurowych
  • 1 łyżeczka kminku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz do smaku
  • około 1 łyżki maggi
  • 1 łyżka smalcu

Sposób przygotowania:

Bigos warszawski
Kapustę kiszoną kroimy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i wstawiamy na ogień. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę. Rozpuszczamy na patelni łyżkę smalcu i podsmażamy kiełbasę i boczek, które następnie dodajemy do gotującej się kapusty. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz i łyżkę maggi. Jakiś czas gotujemy po czym doprawiamy nasz bigos trzema łyżkami koncentratu pomidorowego. Gotujemy jeszcze jakąś chwilę i podajemy. Czas przygotowania około 60 minut. Smacznego:)
Bigos warszawski
Wrzucamy kapustę do garka i zalewamy wodą
Bigos warszawski
Kiełbasę i boczek podsmażamy na patelni ze smalcem
Bigos warszawski
Podsmażoną kiełbasę i boczek wrzucamy do garnka z kapustą
Bigos warszawski
Doprawiamy do smaku

Tagi:

kielbasa bigos