gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Bigos warzywno-mięsny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

tradycyjny bigos z dodatkiem marchewki, dyni, papryki. Lekko ostry, nadaje się na przekąskę jak i danie obiadowe.

Bigos warzywno-mięsny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos warzywno-mięsny

 

  • 1 duże udko gęsie,
  • 1,5 kg kapusty białej,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 0,5 kg marchewki,
  • 1 pietruszka średnia,
  • 1 cebula,
  • 10 cm pora,
  • 1 papryka czerwona,
  • 300g dyni,
  • 400g kiełbasy swojskiej,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,

 

Sposób przygotowania:

Bigos warzywno-mięsny
Do ok 2 litra wody wrzucamy udko icebulę, marchewkę z pietruszką pokrojoną w kostkę. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy kiszoną kapustę, gotujemy ok 30 minut i dodajemy resztę warzyw pokrojonych w kostkę( a kapustę szatkujemy) i ziele z liściem. Gotujemy ok 30 minut. Gdy mięso z gęsi będzie już miękkie pozbywamy się kości a mięsko kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę i dodajemy mięsa do garnka. Następnie przyprawiamy i dodajmey koncentrat gotujemy jeszcze ok 30 minut ( bigos czym dłużej się gotuje tym jest lepszy). Gotowe. Podajemy z dowolnymi dodatkami jak ziemniaki czy chleb. Smacznego.
Bigos warzywno-mięsny
kroimy marchew, pietruszkę i cebulę w kostkę.
Bigos warzywno-mięsny
szatkujemy kapustę i dodajmey z resztą warzyw.
Bigos warzywno-mięsny
resztę warzyw kroimy w kosteczkę i dodajemy razem z kapusta
Bigos warzywno-mięsny
gotujemy wszystko do miękkości i przyprawiamy.