Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Bigos według mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczny, aromatyczny bigos z dużą ilością duszonego mięsa. To pomysł na pyszny posiłek nie tylko od święta.

Bigos według mojej mamy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bigos według mojej mamy

 

  • żeberka wieprzowe 1 kg
  • łopatka bez kości 60 dkg
  • kiełbasa 1/2 kg
  • grzyby suszone 1 garść
  • smalec 1 łyżka
  • sól do smaku
  • suszone śliwki kilka szt
  • pieprz
  • kapusta kiszona 3 kg

Sposób przygotowania:

Bigos według mojej mamy
Mięso myjemy i osuszamy. Roztapiamy smalec w rondlu, wrzucamy mięso i podsmażamy je. Następnie dodajemy grzyby, solimy i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości przez około 1,5-2 godziny, uzupełniając od czasu do czasu wodę i pilnując, by mięso się nie przypaliło.

Kapustę kiszoną wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę. Następnie dodajemy do niej pokrojone mięso, grzyby oraz kiełbasę.

Gotujemy bigos na małym ogniu przez około 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszamy.

Dodajemy suszone śliwki, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze kilka minut.


Bigos według mojej mamy
Oczyszczone mięso wrzucamy na rozgrzany smalec
Bigos według mojej mamy
Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy
Bigos według mojej mamy
Dodajemy do kapusty mięso, grzyby i kiełbasę i gotujemy

Tagi:

bigos