Sposób przygotowania:
Bigos według mojej mamy
Mięso myjemy i osuszamy. Roztapiamy smalec w rondlu, wrzucamy mięso i podsmażamy je. Następnie dodajemy grzyby, solimy i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości przez około 1,5-2 godziny, uzupełniając od czasu do czasu wodę i pilnując, by mięso się nie przypaliło.
Kapustę kiszoną wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę. Następnie dodajemy do niej pokrojone mięso, grzyby oraz kiełbasę.
Gotujemy bigos na małym ogniu przez około 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszamy.
Dodajemy suszone śliwki, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Kapustę kiszoną wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę. Następnie dodajemy do niej pokrojone mięso, grzyby oraz kiełbasę.
Gotujemy bigos na małym ogniu przez około 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszamy.
Dodajemy suszone śliwki, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze kilka minut.