mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Bigos wg mimika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny domowy bigos zadowoli każdego

Bigos wg mimika

Składniki:

Bigos wg mimika

 

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 500 g kapusty cukrowej,
  • 500 g wieprzowiny bez kości,
  • 150 g kiełbasy,
  • 50 g boczku wędzonego,
  • 50 g cebuli,
  • 50 g powideł pomidorowych,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka liści bobkowych,
  • kilka sztuk ziela angielskiego.

 

Sposób przygotowania:

Bigos wg mimika
Kiszoną kapustę kroimy kilka razy. Zalewamy wodą. Podgotowujemy w odkrytym garnku. Cukrową kapustę płuczemy, szatkujemy i zalewamy małą ilością wody. Gotujemy w odkrytym garnku. Mięso wieprzowe płuczemy, solimy i obsmażamy na tłuszczu przyrumieniając. Wkładamy do kiszonej kapusty, dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko powoli na małym ogniu. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy ale nie za mocno. Skwarki przekładamy do kapusty. Na tłuszczu podgotowujemy skrojoną cebulę, zasypujemy mąką i przyrządzamy zasmażkę. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę. Kiedy kapusta kiszona oraz mięso podgotują się, łączymy wszystkie pozostałe składniki, podprawiamy zasmażką, przyprawiamy do smaku i zagotowujemy. Taki bigos gotujemy dość długo, lecz na małym ogniu.