ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Bigos wg Onego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny bigos z kiszonej kapusty

Bigos wg Onego

Składniki:

Bigos wg Onego

 

  • 1kg kiszonej kapusty
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 250g boczku
  • 300g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 250ml przecieru pomidorowego
  • Liść laurowy wg uznania
  • Majeranek do smaku
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Bigos wg Onego
Grzyby dokładnie płuczemy i na noc zalewamy wodą. Następnego dnia odcedzamy ( wodę zostawiamy) i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę odciskamy z soku i kroimy drobno. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, zalewamy wodą, (tak aby kapusta się nie przypalała. Niedobór wody na bieżąco uzupełniamy) dodajemy grzyby razem z wodą w której się moczyły i gotujemy co jakiś czas mieszając. Mięso i boczek myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię dajemy boczek, a jak się wytopi dokładamy mięso i podsmażamy. Następnie przekładamy do gotującej się kapusty. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kostkę. Kładziemy na rozgrzaną po mięsie patelnię i szklimy. Wlewamy do niej przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do garnka. Całość doprawiamy wg uznania majerankiem, solą i pieprzem. Całość dusimy do miękkości kapusty i mięsa. Następnego dnia bigos podgrzewamy.