Sposób przygotowania:
Bigos wg Onego
Grzyby dokładnie płuczemy i na noc zalewamy wodą. Następnego dnia odcedzamy ( wodę zostawiamy) i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę odciskamy z soku i kroimy drobno. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, zalewamy wodą, (tak aby kapusta się nie przypalała. Niedobór wody na bieżąco uzupełniamy) dodajemy grzyby razem z wodą w której się moczyły i gotujemy co jakiś czas mieszając. Mięso i boczek myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię dajemy boczek, a jak się wytopi dokładamy mięso i podsmażamy. Następnie przekładamy do gotującej się kapusty. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kostkę. Kładziemy na rozgrzaną po mięsie patelnię i szklimy. Wlewamy do niej przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do garnka. Całość doprawiamy wg uznania majerankiem, solą i pieprzem. Całość dusimy do miękkości kapusty i mięsa. Następnego dnia bigos podgrzewamy.