Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Bigos z cukinii i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Oto jak niewiele trzeba, aby w krótkim czasie przygotować prostą potrawę na gorąco. Nazwa mylna, ale smak i wygląd również - bo na prawdę danie to przypomina tradycyjny bigos

Bigos z cukinii i pomidorów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z cukinii i pomidorów

 

  • 2,2 kg cukinii
  • 70 dag pomidorów
  • 5 cebul
  • 40 dag kiełbasy podwawelskiej
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka wody
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Bigos z cukinii i pomidorów
Cukinia powinna być obrane i wydrążona. Pomidory powinny być swojskie, najlepiej odmiana malinowa (tak by były miękkie i intensywnie czerwone), kupne pomidory nie dadzą taki koloru, ani aromatu. Na początku obraną cukinię ścieramy na grubych oczkach, natomiast pomidory sparzamy, pozbawiamy skórki i drobno siekamy lub też rozgniatamy. Startą cukinię przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody i na wolnym ogniu dusimy. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż cebulka zrobi się szklista, a kielbaska przypieczona - doprawiamy do smaku, następnie dodajemy rozdrobione pomidory i całość smażymy 3-4 minuty. Do podduszonej cukinii dodajemy usmażoną z cebulą i pomidorami kiełbasę, doprawiamy danie by nadać mu ostrości. Całość jeszcze chwilę razem dusimy. Podajemy na gorąco z chlebem.
Bigos z cukinii i pomidorów
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki..
Bigos z cukinii i pomidorów
Etap cukinie ścieramy natomiast pomidory obieramy
Bigos z cukinii i pomidorów
Etap 3 kiełbasę smażymy z cebulą i pomidorami
Bigos z cukinii i pomidorów
Etap 4 do cukinii dodajemy pozostale składniki