Sposób przygotowania:
Bigos z cukinii i pomidorów
Cukinia powinna być obrane i wydrążona. Pomidory powinny być swojskie, najlepiej odmiana malinowa (tak by były miękkie i intensywnie czerwone), kupne pomidory nie dadzą taki koloru, ani aromatu. Na początku obraną cukinię ścieramy na grubych oczkach, natomiast pomidory sparzamy, pozbawiamy skórki i drobno siekamy lub też rozgniatamy. Startą cukinię przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody i na wolnym ogniu dusimy. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż cebulka zrobi się szklista, a kielbaska przypieczona - doprawiamy do smaku, następnie dodajemy rozdrobione pomidory i całość smażymy 3-4 minuty. Do podduszonej cukinii dodajemy usmażoną z cebulą i pomidorami kiełbasę, doprawiamy danie by nadać mu ostrości. Całość jeszcze chwilę razem dusimy. Podajemy na gorąco z chlebem.