Sposób przygotowania:
Bigos z grzybami, mięsem i szynką
Grzyby namoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Kapustę kiszoną włożyć do garnka, dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły, angielskie ziele, liście laurowe, gotować na wolnym ogniu. Po upływie pół godziny dodać poszatkowaną białą kapustę, wlać 2 szklanki wody i gotować około 50 minut. Mięso umyć, osuszyć , pokroić w kostkę, lekko zrumienić na 2 łyżkach smalcu, dodać pokrojoną w kostkę szynkę, wymieszać i razem podsmażyć. Na pozostałym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, połączyć z mięsem, wlać 1/2 szklanki wody, dodać 1/3 łyżeczki soli i pieprzu, dusić po przykryciem około 20 minut. Mięso połączyć z kapustą i gotować około 1 godziny. 10 minut przed końcem gotowania dodać przyprawę do bigosu, koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Podawać z pieczywem.