Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bigos z grzybami, mięsem i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bigos jest smaczny i sycący. Można do niego dodać różne gatunki wędlin i mięsa.

Bigos z grzybami, mięsem i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z grzybami, mięsem i szynką

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg kapusty białej
  • 4-5 dag suszonych grzybów (opieńki)
  • 2 liście laurowe
  • 6-7 ziarenek angielskiego ziela
  • 70 dag mięsa wieprzowego
  • 60-70 dag szynki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki smalcu
  • 1 torebka przyprawy do bigosu
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos z grzybami, mięsem i szynką
Grzyby namoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Kapustę kiszoną włożyć do garnka, dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły, angielskie ziele, liście laurowe, gotować na wolnym ogniu. Po upływie pół godziny dodać poszatkowaną białą kapustę, wlać 2 szklanki wody i gotować około 50 minut. Mięso umyć, osuszyć , pokroić w kostkę, lekko zrumienić na 2 łyżkach smalcu, dodać pokrojoną w kostkę szynkę, wymieszać i razem podsmażyć. Na pozostałym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, połączyć z mięsem, wlać 1/2 szklanki wody, dodać 1/3 łyżeczki soli i pieprzu, dusić po przykryciem około 20 minut. Mięso połączyć z kapustą i gotować około 1 godziny. 10 minut przed końcem gotowania dodać przyprawę do bigosu, koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Podawać z pieczywem.
Bigos z grzybami, mięsem i szynką
Suszone grzyby namoczyć przynajmniej na 2 godziny
Bigos z grzybami, mięsem i szynką
Dodać do kapusty z wodą w której się moczyły
Bigos z grzybami, mięsem i szynką
Pokrojone w kostkę mięso i szynkę podsmażyć na smalcu
Bigos z grzybami, mięsem i szynką
Połączyć z kapustą wymieszać i gotować około 1 godziny