Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Bigos z kapusty kiszonej.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny bigos z kapusty kiszonej.

Bigos z kapusty kiszonej. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z kapusty kiszonej.

 

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg karczku
  • 2 kawałki kiełbasy śląskiej
  • 1 długi kawałek kiełbasy toruńskiej
  • 2 cebule
  • 150g szynki wędzonej
  • koncentrat pomidorowy np. Pudliszki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania:

Bigos z kapusty kiszonej.
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, wypłukać (ja zrobiłam to z połową). Posiekać na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Karczek umyć i włożyć do garnka z kapustą, dodać ziele angielskie i liść laurowy wedle uznania. Zalać ok. 2 litrami wody, dodać kromkę chleba (aby zniwelować zapach kapusty) i dusić do miękkości. Kiełbasy pokroić w półtalarki, szynkę w kostkę. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć, dodać szynkę i kiełbasę, poddusić kilka minut. Gdy karczek jest miękki, wyjąć go z kapusty i po przestudzeniu pokroić go w kostkę. Odlać 3/4 wody z gotowania kapusty.Przesmażyć z kiełbasą i szynką. Wędliny dodać do kapusty, dołożyć koncentrat pomidorowy, musztardę (dla zaostrzenia smaku) i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, dusić jeszcze kilka minut, podawać np. z pieczywem.
Bigos z kapusty kiszonej.
Kapustę wypłukać i posiekać na mniejsze części.
Bigos z kapusty kiszonej.
Kapustę przełożyć do garnka, do środka włożyć kawałek karczku, zalać wodą i gotować do miękkości.
Bigos z kapusty kiszonej.
Szynkę i kiełbasy pokroić i podsmażyć z cebulą.
Bigos z kapusty kiszonej.
Odlać 3/4 wody z gotowania, pokroić ugotowany karczek i dodać do podsmażonych wędlin. Przełożyć do kapusty.