Sposób przygotowania:
Bigos z kapusty kiszonej.
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, wypłukać (ja zrobiłam to z połową). Posiekać na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Karczek umyć i włożyć do garnka z kapustą, dodać ziele angielskie i liść laurowy wedle uznania. Zalać ok. 2 litrami wody, dodać kromkę chleba (aby zniwelować zapach kapusty) i dusić do miękkości. Kiełbasy pokroić w półtalarki, szynkę w kostkę. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć, dodać szynkę i kiełbasę, poddusić kilka minut. Gdy karczek jest miękki, wyjąć go z kapusty i po przestudzeniu pokroić go w kostkę. Odlać 3/4 wody z gotowania kapusty.Przesmażyć z kiełbasą i szynką. Wędliny dodać do kapusty, dołożyć koncentrat pomidorowy, musztardę (dla zaostrzenia smaku) i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, dusić jeszcze kilka minut, podawać np. z pieczywem.