Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Bigos z kapusty włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kolejna wersja bigosu

Bigos z kapusty włoskiej

Składniki:

Bigos z kapusty włoskiej

 

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 25 dag kiełbasy (np. śląskiej)
  • 35 dag ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bigos z kapusty włoskiej
Kapustę pozbawić głąba i pokroić w kostkę. Zalać niewielką ilością wody. Ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać połowę tłuszczu. Przesmażyć na nim pokrojoną w półplasterki kiełbasę, pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni połączyć z kapustą i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z pozostałego tłuszczu i mąki przygotować zasmażkę. Dodać do bigosu. Całość dusić jeszcze przez 5 min. Podawać z białym pieczywem