Sposób przygotowania:
Bigos z kiszonej kapusty
Kiszoną kapustę przepłukać pod bieżącą wodą i pokroić, a następnie przełożyć ją do garnka i zalać wodą do takiej wysokości, by woda wystawała nad kapustę. Do kapusty dodać ziele angielskie, jałowiec, pieprz w ziarnach i liście laurowe i nastawić kapustę na gotowanie na niedużym ogniu. Gdy kapusta się gotuje od czasu do czasu ją zamieszać, by nie przywierała do garnka i w razie potrzeby dolać do kapusty wodę jeśli zbyt dużo jej odparuje. W trakcie gotowania się kapusty pokroić kiełbasę, szynkę i boczek w niezbyt dużą kostkę i podsmażyć wędliny na odrobinie oleju. Gdy kapusta będzie już ugotowana, gdy będzie miękka i większość wody już z niej odparuje dodać do kapusty podsmażone wędliny, a następnie do garnka dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko zamieszać i dalej razem jeszcze chwilę podgrzewać doprawiając bigos do smaku ziołowym pieprzem, kminkiem i słodką mieloną papryką.