Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Bigos z boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bigos z boczniakami i wędliną jest bardzo sycący i smaczny. Do bigosu można wykorzystać różne gatunki mięsa i wędlin.

Bigos z boczniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z boczniakami

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 szt angielskiego ziela
  • 2 liście laurowe
  • 30 dag karkówki
  • 1 łyżka smalcu
  • 30 dag szynki
  • 20 dag kiełbasy wiejskiej
  • 20 dag boczniaków
  • 1 czerwona cebuli
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki przyprawy do bigosu
  • pieprz
  • cukier
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Bigos z boczniakami
Kapustę pokroić, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać liście laurowe i angielskie ziele, gotować. Mięso pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Skwarki i mięso włożyć do kapusty. Na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę szynkę i kiełbasę, połączyć z kapustą i gotować do miękkości. Na rozgrzanym smalcu usmażyć posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę boczniaki. Następnie wsypać mieloną paprykę, dodać przecier, przyprawę do bigosu i ketchup, wymieszać. włożyć do kapusty, doprawić do smaku i gotować przez kilka minut.
Bigos z boczniakami
Pokrojoną w kostkę szynkę podsmażyć na patelni
Bigos z boczniakami
Rumianą wędlinę połączyć z kapustą i gotować
Bigos z boczniakami
Na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę i boczniaki
Bigos z boczniakami
Wymieszać z przyprawami połączyć z kapustą doprawić do smaku