Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Bigos z mięsem i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczny, sycący i rozgrzewający bigos. Najbardziej smakuje gdy jest schłodzony i podgrzany przynajmniej 3 razy.

Bigos z mięsem i kiełbasą

Składniki:

Bigos z mięsem i kiełbasą

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty białej
  • 80 dag wędzonego boczku
  • 1 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 1/2 kg mięsa wołowego bez kości
  • 40 dag kiełbasy
  • 4 cebule
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 5 suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos z mięsem i kiełbasą
Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w pół plasterki. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Skwarki odłożyć a tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, zrumienić pokrojone mięso i kiełbasę. Kapustę białą poszatkować, włożyć do garnka, dodać kapustę kiszoną, cebulę z mięsem, skwarki, suszone śliwki, pokruszone suszone grzyby. Zalać niewielką ilością wody, dodać liście laurowe i gotować około 3 godz. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku, wymieszać.