Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Bigos z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bigos z wędliną i powidłami śliwkowymi jest bardzo smaczny i sycący. Najlepiej smakuje gdy jest schłodzony i powtórnie zagotowany 2-3 razy.

Bigos z powidłami śliwkowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z powidłami śliwkowymi

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 7-10 ziaren angielskiego ziela
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 30 dag szynki
  • 30 dag kiełbasy toruńskiej
  • 3 łyżki przyprawy do bigosu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bigos z powidłami śliwkowymi
Kapustę wypłukać, pokroić, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, angielskie ziele. Wlać odrobinę wody i gotować. Pokrojoną w kostkę szynkę i kiełbasę podsmażyć na smalcu, połączyć z kapustą i gotować do miękkości. Na pozostałym po smażeniu wędliny tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, dodać do kapusty. Pod koniec gotowania wsypać przyprawę do bigosu, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, powidła, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem.
Bigos z powidłami śliwkowymi
Szynkę i kiełbasę bez osłonki pokroić w kostkę
Bigos z powidłami śliwkowymi
Podsmażyć na rumiano na rozgrznym smalcu
Bigos z powidłami śliwkowymi
Połączyć z pół miękką kapustą i ugotować
Bigos z powidłami śliwkowymi
Dodać powidła pozostałe składniki i wymieszać