goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Bigos ze słodkiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najlepiej przygotować go kilka dni wcześniej

Bigos ze słodkiej kapusty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bigos ze słodkiej kapusty

 

  • 1 duża główka kapusta
  • 2 sztuki cebula
  • 1 kg szynka wieprzowa bez kości
  • 1 sztuka papryka czerwona
  • 1 sztuka papryka żółta
  • 3 laski kiełbasa podwawelska
  • 2-3 sztuki ogórek kiszony
  • smalec
  • kminek
  • Sól
  • pieprz
  • wegeta
  • liść laurowy
  • 1 średnia sztuka por
  • 1 szklanka przecier pomidorowy

Sposób przygotowania:

Bigos ze słodkiej kapusty
Oczyszczone mięso dokładnie myjemy, przekładamy do naczynia do zapiekania, oprószamy przyprawami, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, obkładamy smalcem i zapiekamy około 1 1/2 godziny w 190 stopniach, studzimy i kroimy na niewielkie kawałki. Pokrojoną kiełbasę podsmażamy na tłuszczu. Kapustę szatkujemy i gotujemy, dodajemy pokrojoną paprykę, cebule oraz drobno pokrojony por. Całość dusimy około 1 godzinę na niewielkim ogniu wraz z przyprawami. Od czasu do czasu mieszamy by warzywa nie przywarły do dna. Łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze około 20-30 minut.
Bigos ze słodkiej kapusty
Przestudzone mięso kroimy na niewielkie kawałki.
Bigos ze słodkiej kapusty
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu
Bigos ze słodkiej kapusty
Warzywa drobno kroimy i dusimy w niewielkiej ilości wody