justyna748

justyna748

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Bigosik z kabanosami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Inna forma bigosu dla smakoszy tej potrawy

Bigosik z kabanosami

Składniki:

Bigosik z kabanosami

 

  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 500 gram kiszonej kapusty
  • 1 por
  • 200 gram kabanosów
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bigosik z kabanosami
Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w półplasterki. Na oliwie zeszklić cebulę, oprószyć dwiema łyżkami cukry, ostrą i słodką papryką, zamieszać, krótko podsmażyć. Dolać bulion, dobrze odciśniętą i pokrojoną kapustę oraz paprykę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, lub do czasu, kiedy kapusta będzie prawie miękka. Pora pokroić w krążki, kabanosy w ukośne plasterki. Dodać do gotującej się kapusty. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do garnka. Zagotować i gotować jeszcze przez około 5 minut. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smacznego!

Tagi:

bigos