sylwia17

sylwia17

Szef Kuchni
[Przepisów: 36]

Biszkopcik z kremem i polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ma bardzo delikatny smak.

Biszkopcik z kremem i polewą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopcik z kremem i polewą

 

  • biszkopt kakaowy;
  • 6 jaj
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • biszkopt jasny;
  • 3 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo;
  • 2 łyżki kawy rozpuszczanej
  • 1 i 1/2 szkl mleka
  • 2 opakowania śmietany w proszku
  • polewa czekoladowa;
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Biszkopcik z kremem i polewą
Jajka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy cukier. Do żółtek dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Składniki mieszamy delikatnie z pianą z białek. Biszkopt przelewamy do prostokątnej formy. Pieczemy 30 min. W podobny sposób przygotowujemy biszkopt jasny. Biszkopt ciemny przekrawamy. Kawę zaparzamy w pół szklanki wody. Studzimy. Ponczujemy ciemne ciasto. Z jasnego biszkoptu kieliszkiem wykrawamy krążki. Śmietanę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Połowę wykładamy, układamy biszkopciki i polewamy polewą czekoladową. Wykładamy resztę kremu. Przykrywamy ciemnym biszkoptem. Polewa czekoladowa; Wszystkie składniki mieszamy prócz mleka w proszku. Gotujemy. Zestawiamy z ognia. Dodajemy mleko w proszku. Studzimy.
Biszkopcik z kremem i polewą

Tagi:

biszkopt kawa