Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Biszkopt - niezawodny - zawsze wychodzi

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 27

Podstawowy przepis na biszkopt. Bardzo precyzyjny i niezawodny, jednak potrzebna jest waga.

Biszkopt - niezawodny - zawsze wychodzi

Składniki:

Biszkopt - niezawodny - zawsze wychodzi

 

  • 4 świeże! jajka - zważyć ze skorupkami!
  • jeśli ważą np. 220g to wtedy połowa wagi jajek,czyli 110g
  • To jest ilość potrzebnej nam mąki+ skrobii.
  • Na te 110g - ja daję( 80g maka pszenna + 30g proszku budyniowego)
  • od smaku budyniu zależy smak biszkoptu.
  • Można więc zrobić, od waniliowego przez czekoladowy do kolorowych
  • różowych czy cytrynowych.
  • 100g cukru+1Waniliowy mały
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli!
  • szczypta proszku do pieczenia

 

  • podwajać lub redukować i można zrobić go nawet tylko z jednego jajka, do małej 20cm tortownicy.
  • Wtedy będzie idealny na ciasto z owocami i galaretką.

 

  • biszkopt z dwóch jajek to dajemy naturalnie tylko 50g cukru, 1 łyżkę masła itd itp.
  • Trochę matematyczny ten biszkopt ale za to niezawodny.

Sposób przygotowania:

Biszkopt - niezawodny - zawsze wychodzi
Jajka rozdzielić, żółtka na moment przykryć aby nie obeschły. Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywno, dodając pod koniec ubijania połowę cukru ( powinien zostać ślad po przecięciu nożem) Jeśli mamy więcej misek , bierzemy inną na żółtka, jeśli nie, ja przekładam do innej ubite białka, żółtka + 4 łyżki letniej wody + cukier+ waniliowy cukier ubijamy na bardzo kremowo, masa staje się coraz bielsza i tak jest dobrze. Mąke mieszamy z proszkeim budyniowym i szczyptą proszku do pieczenia (tyle ca na czubku łyżeczki od herbaty sie zmieści) przygotowujemy 2 łyżki masła, które musi być stopione i letnie. Na ubite żółtka przesiewamy mąkę, na to przekładamy ubitą pianę z białek i lekko, ciągle w jedną stronę mieszając łączymy w jednolite ciasto biszkoptowe.Pod koniec dodajemy stopione masło. Tortownica powinna być natłuszczona (lekko) albo wyłożona papierem do pieczenia. Ja nie smaruję nigdy boków tortownicy, ponieważ wtedy biszkopt po upieczeniu zostaje napięty i prosty. Piecze się go w nagrzanym uprzednio piekarniku, w temp. 175°C 25-30 minut. Po upieczeniu zostawić na parę minut w uchylonym piekarniku.