agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Biszkopt w mojej wersji z delicjami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto biszkoptowe wyśmienite na każdą okazję

Biszkopt w mojej wersji z delicjami

Składniki:

Biszkopt w mojej wersji z delicjami

 

  • delicje w dowolnym smaku 2 opakowania
  • polewa czekoladowa 1 opak
  • śmietana 30% 1 litr
  • cukier puder 3 łyżki
  • żelatyna 3 łyżki
  • woda 1/3 szklanki
  • dżem z czarnej porzeczki 1 opak
  • masa krówkowa 1 opak
  • sól 1 szczypta
  • jajka 6 szt
  • cukier waniliowy 1 opak
  • mąka tortowa 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • budyń śmietankowy 3 opak
  • herbatniki 2 opak

Sposób przygotowania:

Biszkopt w mojej wersji z delicjami
Przygotować wszystkie składniki na ciasto. W pierwszej kolejności należy upiec biszkopt w sposób następujący: sparzyć jajka, białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, w kolejnym etapie stopniowo dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i całość jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę tortową i proszek do pieczenia mieszamy z budyniami, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy wszystko łyżką na gładką masę. Ciasto biszkoptowe wykładamy do nasmarowanej tłuszczem blaszki. Pieczemy około 40 minut w temperaturze około 180-190 st. C. Wyjmujemy biszkopt i studzimy. Wykonujemy masę śmietankową: 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę. Na biszkopt wykładamy słoiczek dżemu z czarnej porzeczki następnie masę śmietankową.Na to wykładamy delicje w dowolnym smaku. Na masie śmietankowej układamy herbatniki, smarujemy je masą krówkową i robimy wzorek z polewy czekoladowej przygotowanej według przepisu podanego na opakowaniu.