Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Biszkopt z ananasem i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Biszkopt z owocami i galaretką smakuje przez cały rok

Biszkopt z ananasem i galaretką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt z ananasem i galaretką

 

  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 szkl śmietanki kremowej
  • 1,5 śmietan- fixu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 puszka ananasów
  • 2 galaretki agrestowe

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z ananasem i galaretką
Galaretki rozpuścić w wodzie według przepisu na opakowaniu. Żółtka z cukrem ubić na parze na gęstą puszystą masę, do trzykrotnego powiększenia swojej objętości. Zdjąć z ognia i ubijać do ostudzenia. Następnie przesiać obie mąki, wsypać do masy, wlać wodę z sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem i posmarowanej tłuszczem dużej blaszki, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10 minut. Śmietanę ubić ze śmietan-fixsem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i wyłożyć na ostudzony biszkopt. Na śmietanę wyłożyć osączone z syropu ananasy, zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do lodówki do stężenia.
Biszkopt z ananasem i galaretką
Ciasto biszkoptowe upiec w dużej brytfannie
Biszkopt z ananasem i galaretką
Owoce z puszki należy dokładnie osączyć z syropu
Biszkopt z ananasem i galaretką
W upalne dni, galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody