gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 848]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

Biszkopt z delicjami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

składniki na biszkopta podałam na 2 biszkopty, jak będziemy piec należy upiec jeden z połowy składników i jeden z drugiej połowy

Biszkopt z delicjami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z delicjami

 

  • BISZKOPT (składniki na 2 biszkopty)
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA
  • pół litry mleka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki zwykłej
  • cukier wanilinowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • kieliszek spirytusu
  • DODATKOWO
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • pół kg ciastek delicji
  • posypka cukierkowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt z delicjami
BISZKOPTY: 3 białka ubijać do puszystości, dodać 3 łyżki cukru i nadal ubijać. Gdy powstanie puszysta, gęsta piana, dodać 3 żółtka i mieszać na najmniejszych obrotach. Następnie 3 łyżki mąki wymieszać z 1,5 łyżeczką proszku do pieczenia i wmieszać łyżką. Tak powstałe ciasto przelać na brytfannę wysmarowaną masłem i upiec biszkopt. Piec 25 minut w 180 st. To samo uczynić z drugą połową składników i upiec drugi biszkopt. Przygotować galaretkę jak podano na opakowaniu z podwójnej porcji, odstawić do stężenia.MASA: Z pół litra mleka odlać trochę, większą część zagotować, a do mniejszej dać: mąki, jajko i cukier oraz cukier wanilinowy i rozpuścić. Gdy mleko będzie się gotować wlać rozpuszczone w mleku składniki i mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do zimna. Gdy będzie budyń zimny, margarynę utrzeć, i dodawać po trochu budyniu. Na koniec dodać kieliszek spirytusu. Tak powstanie nam wspaniała masa. Jeden z biszkoptów przełożyć połową masy. Na masę dać obok siebie jedna koło drugiej ciasta delicje. Następnie przełożyć odrobiną masy. Zabezpieczyć ciasto na około i wylać na to lekko tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie na galaretkę wyłożyć trochę pozostałej masy i dać na to drugi biszkopt. Na wierzch górnego biszkopta dać odrobinę pozostałej masy i posypać posypką cukierkową.
Biszkopt z delicjami
Na sam początek trzeba upiec dwa biszkopty z 3 jajek każdy.
Biszkopt z delicjami
Później robimy masę. Jest ona bardzo dobra, przełożymy nią placek.
Biszkopt z delicjami
Na pierwszym biszkopcie wykładamy trochę masy, dajemy na to delicje i znów trochę masy.
Biszkopt z delicjami
Później wylewamy na to galaretkę, dajemy masę, układamy drugi biszkopt, dajemy znowu trochę masy i na koniec posypujemy posypką cukierkową.