pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Biszkopt z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo dobry placek, polecam

Biszkopt z galaretką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkopt z galaretką

 

  • CIASTO
  • 4 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA
  • kostka masła
  • pół litry mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki
  • 1 jajko
  • DODATKOWO
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • rum
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z galaretką
CIASTO: Białka ubić na sztywną . Później dodać do tego cukier, oraz żółtka. Do tego wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dać na blachę i upiec.
MASA: szklankę mleka zagotować w garnku, a w drugiej szklance, wymieszać wszystkie składniki oprócz masła. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobione składniki w mleku. Ugotowany krem ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ziemnego kremu.

Na ciasto dać trochę masy, później dać na to biszkopty wymoczone w rumie, na to ponownie masę. Później obrobić ładnie placek masą i zalać go tężejącą pomału galaretką.
Biszkopt z galaretką
Tak wygląda pocięty na kawałeczki
Biszkopt z galaretką
Tak wygląda przecięty na pół