Sposób przygotowania:
Biszkopt z galaretką i winogronem
BISZKOPT: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania kremowej masy jajecznej. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie miksujemy przez 15 sekund. Do przygotowanej tortownicy wylewamy ciasto i pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180C. Po ostygnięciu przekrawamy na pół. MASA: Gdy biszkopt piecze się, my robimy masę. W garnku gotujemy budyń tak jak zwykle, tylko w mniejszej ilości mleka. Gdy ostygnie miksujemy z margaryną na gładką masę. DODATKOWO: Winogron dokładnie myjemy, osuszamy i każdy kroimy na pół. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. BISZKOPT PRZEKŁADAMY W NASTĘPUJĄCEJ KOLEJNOŚCI: - dolna część biszkoptu, - 2/3 masy budyniowej, - nalewka z aronii (polewamy nią masę budyniową), - górna część biszkoptu, - pozostała część masy budyniowej, - połówki winogrona, - wierzch polewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Najlepsze jest na drugi dzień, a dodatek nalewki z aronii, jeszcze dodatkowo podkreśla smak winogrona.